Археологи знайшли будинок, де Ісус провів Таємну вечерю: будівля досі стоїть на горі Синай

Археологи знайшли будинок, де Ісус провів Таємну вечерю: будівля досі стоїть на горі Синай

Однією зі знакових історій у Біблії є Таємна вечеря Ісуса з апостолами. Вченим вдалось відшукати приміщення, де 2 тисячі років тому відбувалась остання трапеза Христа. 

Археологи вважають, що остання вечеря Ісуса перед розп’яттям відбулась в Єрусалимі, в будинку на горі Синай. Цікаво, що будівля досі там стоїть, пише DailyMail.

Дослідники вважають, що Таємна вечеря відбулася у горішній (верхній) кімнаті двоповерхового будинку з вапняковими стінами та червоним похилим дахом, який досі стоїть.

Це місце було задокументовано на кількох творах мистецтва, що датуються IV століттям нашої ери. Це саме той час, коли християни вперше почали відвідувати це приміщення, щоб вшанувати останні хвилини свободи Христа перед розп’яттям. 

Верхня кімната, також відома як Cenacle, коротко описана в Книзі від Луки 22:11-13. Ісус попросив велику мебльовану верхню кімнату, де він і його учні могли їсти пасхальну трапезу. 

Cenacle досі стоїть у старому місті Єрусалиму на горі Сіон, яка розташована над південними воротами. Будівля була побудована з великими розгалуженими колонами, які підтримували склепінчасту стелю та похилий червоний дах.

У 1884 році греко-православні християни виявили найдавнішу карту Єрусалиму, під час будівництва нової церкви в Мадабі, Йорданія. Карту було створено в 560 році нашої ери як зображення Святої Землі, на якій зображено Кардо Максимус (головну вулицю), що тягнеться посередині, і дві священні споруди на південному кінці (нижня права сторона), які ідентифікуються за їхніми червоними дахами.

Але лише у 2017 році ад’юнкт-викладач з релігієзнавства в Університеті Північної Кароліни Девід Крістіан Клаузен помітив щось незвичайне: була будівля з таким  червоним похилим дахом, як і Святиня, і вона знаходилася в тому ж місці. 

Це змусило дослідників запідозрити, що горішня кімната і була місцем Таємної вечері. Але їм все одно потрібні були додаткові докази, які з’явилися на малюнку VI століття, виявленому в Італії в 1846 році. На малюнку зображено Ісуса, який проїжджає через південні ворота міста на ослі, а на задньому плані – Cenacle.

Інше зображення цього місця було виявлено в 1585 році нашої ери на скульптурі четвертого століття. Тут Ісус стоїть перед Марією Магдалиною після того, як він воскрес із мертвих. І відразу за місцем, де він стояв, була будівля з похилим дахом.

Управління старожитностей Ізраїлю (IAA) вирішило перевірити цю теорію у 2019 році, використовуючи лазерну технологію та сучасні фотозображення, щоб видалити всі оновлення, внесені в Cenacle протягом багатьох років. 

"Я відчував себе в книзі Дена Брауна "Код да Вінчі". Нам потрібно було розшифрувати стародавні символи", – сказав єрусалимський окружний археолог IAA Аміт Реем. 

Дослідники нанесли на карту кожен куток кімнати, щоб "створити точні моделі простору", які розкрили цікаві особливості Cenacle. Отримані зображення показали символи агнця Божого і лева Юди на стелі.

"Час від часу, коли у нас є можливість, ми продовжуємо документувати інші частини священного комплексу. Я сподіваюся, що, можливо, в майбутньому ми ще матимемо можливість провести невеликі класичні археологічні дослідження", – висловив сподівання Аміт Реем. 

Раніше OBOZ.UA писав, що в Австрії знайшли унікальну реліквію віком 1500 років – Мойсей та Ісус на слоновій кістці.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!